ПРОЈЕКТИ НИШКЕ ПАЛИЛУЛЕ ПОВЕЗУЈУ ГРАЂАНЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ
22.10.2012

Успешна сарадња нишке општине Палилула са бугарским градовима у остваривању пројеката из програма „суседске сарадње“ и упознавање са новим руководством општине, биле су теме разговора првог сусрета председника Градске општине Палилула Бобана Џунића са амбасадором Републике Бугарске у Србији, Њ.Е. Ангелом Димитровим и генералним конзулом Конзулата Бугарске у Нишу, Атанасом В.Крастиним, који је одржан у овој организацији локалне самоуправе Града Ниша.У разговорима су учествовали и Милош Стојковић, председник Скупштине, Марија Брајдић, начелница општинске Управе као и општински пројект менаџери."Суседски програми" као нови инструмент Европске Уније, усмерени су ка промоцији и пружању подршке прекограничној сарадњи ка смањивању постојећих разлика у нивоу развијености између региона на спољним границма Европске уније и ка унапређењу конатаката између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње. Ми смо у општини Палилула препознали то као могућност промоције наших потенцијала и сарадње са партнерима у Региону - истакао је у поздравној речи Бобан Џунић, председник општине. У протеклих пет година остварили смо значајне пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ботевград, Пловдив, Перник уз подршку Еврпске уније и ЛЕДИБ програма.

Његова екселенција Ангел Димитров, амбасадор Републике Бугарске у Београду захвалио је руководству општине Палилула на срдачном пријему. Он је нагласио улогу локалних органа власти у развоју добрих суседских односа али и успешног привредног и економског развоја Србије и Бугарске.

Отпочели смо сарадњу, пројектом „Подизање нивоа протока информација и комуникација између пограничних региона кроз оснивање часописа „Евробалкан“, са општином Своге, која је и наша братска општина-рекао је председник општине Палилула. У партнерству са општином Ћустендил успешно је остварен пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, из програма СКГО- Exchange 3. Уз подршку ЛЕДИБ програма 15 наших предузетника учествовало је на Међународном сајму технике у Пловдиву захваљујући пројекту "Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава". Општина Палилула је у сарадњи са Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва – Ниш и Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа у Пернику (Регионален бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Перник) промовисала резултате пројекта „Пословати са Европском унијом“ .

До краја ове године биће завршена још два пројекта. По речима председника Џунића пројекат CoulTour-“Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“, промовисаће развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре у оквиру културно-историјског наслеђа у Бобовом Долу и Палилули, изградњом амфитеатра у Бобовом Долу и реконструкцијом амфитетара Спомен парка Бубањ, као и повећати културну размену између две општине. Овим поводом штампан је и водич који је представио културне и туристичке атракције обе општине.  А у оквиру пројекта „MODERNSPORT“, који се остварује у партнерству са општином Ботевград, изградиће се на површини од 4.400м2 у истуреном одељењу основне школе "Краљ Петар Први" у насељу Паси Пољана, више спортских терена: игралишта за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза.

На територији Градске општине Палилула међу бројним споменицима  значајно место заузима Спомен костурница, подигнута 1948. године, у којој је сахрањено око 2500 хиљаде припадника бугарских оружаних снага палих у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ. Завод за заштиту споменика културе у Нишу је уз подршку града и општине Палилула 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације спомен обележја. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора- рекао је Бобан Џунић.

Амбасадор Републике Бугарске Ангел Димитров изразио је изузетно задовољство што је покренута ова иницијатива, која превазилази локалне оквире и представља добар знак унапређења међународне суседске сарадње и циљевима којима тежимо у нашем региону. Он је похвалио иницијативу општине Палилула и изразио спремност и подршку Амбасаде и Конзулата пројектним активностима општине Палилула које се остварују са партнерима у Бугарској. На сатанку је закључено да ће се тражити најбоље решење да овај споменик добије пажњу коју заслужује а то ће се постићи завршетком његове реконструкције, постављањем ограде и испуњењем других захтева који су дефинисани пројектом и пројектним условима новог булевара “Димитраја Туцовића”. Очекује се да овај пројекат подрже и надлежна министарства у Владама Бугарске и Србије као и донатори.

На састанку је било речи и о другим активностима као што је остваривање нових пројеката са општинама Ихтиман и Своге у 2013, укључивање у европску мрежу градова и општина, повезивањем привредника Бугарске и Србије и реализацијом других пројеката из програма Светске банке и Европске уније.

Галерија фотографија